Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Więcej o soku z kapusty kiszonej na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w prosty i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi substancje konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.

Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu powinno się pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka czy refluks. Wzmagają one też apetyt i stanowią osłonę podczas terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]