Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Zobacz, gdzie kupić kiszone ogórki.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie bądź jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smakowite.

Ogórki kiszone – przygotuj je samodzielnie bądź kup gotowe

Ogórki kwaszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź beczułki z drewna, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Potem zostawia się je na co najmniej czternaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą zjeść ogórki już po kilku dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper i ząbki czosnku, niemniej jednak walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić również innymi dodatkami, np. pieprzem, liśćmi czarnej porzeczki bądź kawałkami papryki. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samemu przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarnię, w której może magazynować żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w pojemnikach z rączką czy też w woreczkach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.

Czy warto spożywać kiszone ogórki?

Od setek lat panuje przekonanie, że warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziałują na nasz organizm. I to prawda, gdyż wespół z kiszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH jelit i korzystnie oddziaływają na ich florę, usprawniając w konsekwencji proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę C, E i A, witaminy z grupy B oraz mnóstwo składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, sód i cynk. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeżeli lubimy kwaskowate smaki, polecamy nie wylewać jej po spożyciu kiszonek, tylko ją wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do soku. Warto jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]