Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Potrzebujesz kiszonkek z warzyw? Sprawdź https://tinyurl.com/ygvrvf9y.

Kiszonki warzywne są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie napotykany w pozostałych częściach świata. Jednak domowe kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.

Kwaszonki znane są nam od tysiącleci

Historycy potwierdzili, że metoda zabezpieczenia pożywienia poprzez ich przechowywanie w soli, w solance bądź w zlewie z octu, znana jest ludziom od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niska kwasowość roztworu, w którym jest ono zanurzone, utrudnia namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat temu była to świetna metoda, aby zwiększyć czas przydatności do spożycia warzyw, ryb i mięsa niekiedy o kilka miesięcy. W związku z tym wynikła tradycja preparowania m.in. kiszonek z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszonki od początku swojego istnienia słyną z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Cechują się one m.in. dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z słonecznika i topinamburu.

Smak kwaszonek z warzyw bywa inny w poszczególnych rejonach świata

Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni zasadniczo na wszystkich kontynentach, nawet w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Jednakże pickle są tam bodajże nadzwyczaj lubianym uzupełnieniem burgerów, kanapek oraz hot-dogów. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, białą rzodkiew oraz owoce (np. oliwki).

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się podstawą albo istotnym dodatkiem do setek potraw lokalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonych przetworów bywa inny w oddalonych od siebie krajach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. W efekcie ogórek wyprodukowany podług standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]