Nie szukaj już więcej! Tu zamówisz różową sól himalajską.
Składnikiem niezbędnym do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?
Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale podbija smak potraw. Choć nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek regulujący podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak magnez, żelazo czy potas, a przy tym nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, a więc składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]