Szukasz kwaszonej kapusty? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest bez wątpienia cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to niezmiernie zdrowa żywność.
Dlaczego należy spożywać kapustę kwaszoną?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bowiem te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pokarmów. Cienko posiekane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić niezbędne składniki odżywcze czy witaminy, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest dużo substancji istotnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B1, B5, B9). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi probiotyków, wapnia i potasu. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, dlatego rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Bigos, kwaśnica, kapuśniak – nie zaistniałyby bez kwaszonej kapusty
Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako kluczowy element potraw, jak i jako dodatek do nich. Na surowo na ogół je się ją jako surówkę z marchewką i siekaną cebulą, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także składnik, który perfekcyjnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, toteż wykorzystuje się ją w farszu do pasztecików, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak bigos, kapuśniak bądź góralska kwaśnica.
W zasadzie każda babcia posiada swój sposób na kiszoną kapustę, lecz obecnie raczej rzadko przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i wielkich opakowaniach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]