Zobacz, gdzie zamówić żur w butelce.
Ostatnio coraz rzadziej zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, a przez to potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw niegdyś podawanych zazwyczaj jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – Czy barszcz biały i żurek to jedna zupa?
Jeśli zapyta się Słowianina o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odmienne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co różni te zupy, choć trzeba dobitnie podkreślić, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem wprawy kucharza oraz jego subiektywnych smaków. Co jednak da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajduje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej lub z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej grupy zup wymienia się 3 warianty:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany najczęściej z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Nie musisz przygotować samodzielnie bazy na barszcz biały i żur
Przyrządzanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy jest proste, jednak nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W sieci zamieszczono mnóstwo przepisów na zakwas, które warto wykorzystać. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy apetyt np. na żurek najdzie was znienacka, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których ugotujemy przepyszny biały barszcz i żurek śląski albo staropolski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]